Plińce z pomoćką, czyli placki z sosem

Joanna Jakubiuk/Magazyn Kuchnia 10.06.2021 20:43
(brak ocen)
OCEŃ
Plińce z pomoćką, czyli placki z sosem
Plińce z pomoćką, czyli placki z sosem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Placki: ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Zbieramy łyżką nadmiar płynu, który się pojawi. Dodajemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy duże placki na złotobrązowy kolor. 

2 / 2

Pomoćka: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Wlewamy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy solą. Placki przekładamy plastrami obsmażonego na chrupiąco boczku. Na wierzch kładziemy dużą łyżkę pomoćki i wszystko obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.