Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1 kgCebula - dużaMąka pszenna typ 500 - 4-5 łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - 2Olej rzepakowy - do smakuCebula - 1Czosnek - 3-4 ząbkiTwaróg chudy - 500 gŚmietana 18 proc. - 400 mlBoczek wędzony - wg uznaniaSzczypiorek - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Placki: ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Zbieramy łyżką nadmiar płynu, który się pojawi. Dodajemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy duże placki na złotobrązowy kolor.
2 / 2
Pomoćka: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Wlewamy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy solą. Placki przekładamy plastrami obsmażonego na chrupiąco boczku. Na wierzch kładziemy dużą łyżkę pomoćki i wszystko obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory