Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1 kgCebula - dużaMąka pszenna typ 500 - 4-5 łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - 2Olej rzepakowy - do smakuCebula - 1Czosnek - 3-4 ząbkiTwaróg chudy - 500 gŚmietana 18 proc. - 400 mlBoczek wędzony - wg uznaniaSzczypiorek - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Placki: ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Zbieramy łyżką nadmiar płynu, który się pojawi. Dodajemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy duże placki na złotobrązowy kolor.
2 / 2
Pomoćka: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Wlewamy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy solą. Placki przekładamy plastrami obsmażonego na chrupiąco boczku. Na wierzch kładziemy dużą łyżkę pomoćki i wszystko obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego