Polędwica i ziemniaki księżnej

Magazyn Kuchnia 19.04.2021 16:24
(brak ocen)
OCEŃ
Polędwica i ziemniaki księżnej
Polędwica i ziemniaki księżnej
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Zrób farsz: wołowinę wyrób z żółtkami, dodaj musztardę, chrzan, kapary, natkę i sól. Polędwicę natnij wzdłuż i rozłóż. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj farszem, zroluj, obwiąż nitką. Roladę obsmaż na smalcu, potem upiecz (30-40 minut) na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C. Zawiń w folię aluminiową. 

2 / 4

Zrób sos: szalotki posiekaj i usmaż na maśle. Dodaj cukier, wino, maderę, wodę, wywar, ocet i pieprz. Wymieszaj, gotuj 5 minut. Wlej mąkę rozprowadzoną w winie, wymieszaj, zagotuj. 

3 / 4

Przygotuj szalotki: obsmaż je na maśle, posyp cukrem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Polej wodą (piwem) i gotuj, aż będą miękkie i pokryte syropem. 

4 / 4

Polędwicę pokrój w plastry, polej sosem, podawaj z szalotkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA