Polędwica i ziemniaki księżnej
Polędwica i ziemniaki księżnej
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Polędwica wołowa - 80 dagSmalec - do smażeniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
-
Farsz
Mięso mielone wołowe - 25 dagŻółtka - 2Musztarda stołowa - 2 łyżkiChrzan - 2 łyżkiKapary - 2 łyżkiNatka pietruszki - 4 łyżkiSól - wedle uznania
-
Sos maderowy
Szalotka - 2Masło - łyżkaBrązowy cukier demerara - łyżkaWino czerwone - 200 ml + 2 łyżkiMadera - 150 mlWoda - 100 mlBulion cielęcy - 4 łyżkiOcet balsamiczny - łyżeczkaPieprz biały mielony - szczyptaMąka ziemniaczana - łyżka
-
Glazurowane szalotki
Szalotka - 24 obraneMasło - 2 łyżkiCukier - 3 łyżkiWoda - 200 ml (lub ciemne piwo)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Zrób farsz: wołowinę wyrób z żółtkami, dodaj musztardę, chrzan, kapary, natkę i sól. Polędwicę natnij wzdłuż i rozłóż. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj farszem, zroluj, obwiąż nitką. Roladę obsmaż na smalcu, potem upiecz (30-40 minut) na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C. Zawiń w folię aluminiową.
2 / 4
Zrób sos: szalotki posiekaj i usmaż na maśle. Dodaj cukier, wino, maderę, wodę, wywar, ocet i pieprz. Wymieszaj, gotuj 5 minut. Wlej mąkę rozprowadzoną w winie, wymieszaj, zagotuj.
3 / 4
Przygotuj szalotki: obsmaż je na maśle, posyp cukrem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Polej wodą (piwem) i gotuj, aż będą miękkie i pokryte syropem.
4 / 4
Polędwicę pokrój w plastry, polej sosem, podawaj z szalotkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory