Polędwica w śmietanie

Robert Sowa/Magazyn Kuchnia 30.06.2020 15:22
(brak ocen)
OCEŃ
Polędwica w śmietanie
Polędwica w śmietanie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Polędwicę naszpikuj wędzoną słoniną (nożem zrób dziurki i włóż w nie kawałeczki słoniny), posól i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokrój w plasterki, podsmaż na oleju, dodaj przyprawy i cukier.

2 / 3

Włóż polędwicę, wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny lub ocet. Duś mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką polędwicę wyjmij z sosu. Sos oprósz mąką, dolej 1/2 szklanki wody i przysmaż. Następnie zapiecz mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.

3 / 3

Sos przecedź przez sito lub zmiksuj. Dodaj śmietanę, przypraw solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Udekoruj cytryną i żurawinami. Podawaj z knedlikami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.