Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 60 dagSłonina - 5 dag wędzonejOlej rzepakowy - 1/4 szklankiWłoszczyzna - 25 dagCebula - 1Sól - do smakuLiść laurowy - kilkaZiele angielskie - 1/2 łyżeczkiTymianek świeży - 1/2 łyżeczkiImbir - 1/2 łyżeczkiŻurawina świeża - do dekoracjiOcet balsamiczny - 3-4 łyżkiCytryna - sok z 1Cukier - 1 łyżeczkaWoda - 1/2 szklankiMąka pszenna typ 500 - 2 łyżkiŚmietana 12 proc. - 1-2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Polędwicę naszpikuj wędzoną słoniną (nożem zrób dziurki i włóż w nie kawałeczki słoniny), posól i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokrój w plasterki, podsmaż na oleju, dodaj przyprawy i cukier.
2 / 3
Włóż polędwicę, wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny lub ocet. Duś mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką polędwicę wyjmij z sosu. Sos oprósz mąką, dolej 1/2 szklanki wody i przysmaż. Następnie zapiecz mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.
3 / 3
Sos przecedź przez sito lub zmiksuj. Dodaj śmietanę, przypraw solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Udekoruj cytryną i żurawinami. Podawaj z knedlikami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory