Polędwica, czarna soczewica, śliwka pate de foie gras marynowana z armaniakiem, sos bordelaise

Materiały partnera/Magazyn Kuchnia 09.12.2020 17:32
(brak ocen)
OCEŃ
Polędwica, czarna soczewica, śliwka pate de foie gras marynowana z armaniakiem, sos bordelaise
Polędwica, czarna soczewica, śliwka pate de foie gras marynowana z armaniakiem, sos bordelaise
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Polędwicę dojrzewającą polską z rodziny Angus smażymy w oliwie ok. 6 minut po 3 minuty z każdej strony - na krwisto. Na koniec dodajemy masło z solą, obsmażamy polędwicę w palonym maśle.

2 / 4

Soczewicę gotujemy we wrzątku ok. 10 min. Lekko dusimy w klarowanym maśle z solą morską. Na koniec dodajemy świeżą czerwoną porzeczkę. Śliwkę czarną marynujemy 48 godzin w armaniaku (jeżeli produkt jest dostępny, możemy użyć do farszu foie gras).

3 / 4

Sos bordelaise: Gwiazdki anyżu i ziarna kardamonu rozgrzewamy w rondelku z odrobiną cukru w lekkim karmelu. Stopniowo zalewamy ciemnym wytrawnym winem. Dusimy na małym ogniu, aż doprowadzimy wywar do ciemnej, lekko gęstej konsystencji.

4 / 4

Sposób podania: Duszoną soczewicę wykładamy na talerz, na niej układamy polędwicę i polewamy wytrawnym sosem bordelaise. Młoda karmelizowana cebulka jest wykończeniem potrawy, kładziemy ją na polędwicę. Wytrawny, odważny sos bordelaise podkreśla elegancję i siłę tego dania, a świeża porzeczka i jej kwasowość jest idealnym dopełnieniem całości.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA