Polskie łamańce z makiem
Polskie łamańce z makiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Mak niebieski - 25 dagBakalie - 10 dag (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, skórki pomarańczy)Miód pszczeli - 2-3 łyżkiLikier migdałowy amaretto - do smaku
-
Składniki na ciasto
Masło - 20 dagMąka pszenna - 15 dagŻółtka - 1 (ugotowane na twardo)Cukier puder - 6-7 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory