Pomarańczowa gorzka nalewka
Pomarańczowa gorzka nalewka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Skórka pomarańczowa - Z 1 owocuSkórka z cytryny - Z 1/2 owocuZioła - 3 g korzenia goryczki górskiej (ok. 1/2 łyżeczki do kawy; można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)Cukier - 10 dagWódka - 2 l czystejSpirytus - 1/2 szklanki (96 proc.)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Skórkę z cytrusów kroimy w paseczki, wkładamy do trzylitrowego słoja, dodając korzeń goryczki. Cukier rozpuszczamy w 10 łyżkach wody, wlewamy taki syrop do słoja ze skórkami, odstawiamy.
2 / 3
Po 2-3 dniach dodajemy wódkę i spirytus, słój zamykamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy naczyniem.
3 / 3
Nalewkę zlewamy, klarujemy i filtrujemy - można pić od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory