Pomarańczowa shakshuka dyniowa
Jeśli lubicie jajka sadzone, najpewniej pokochacie też shakshukę. A już na pewno tę w wersji pomarańczowej, ale bynajmniej nie z owocami. Do naszej dodaliśmy dyniowe puree. Zobaczcie sami, co z tego wyszło.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Jajka - 4Masło - 50 gDynia piżmowa - 300 gCebula - 1Chili - 1 papryczkaKumin (kmin rzymski) - łyżeczka mielonegoMigdały płatki - garść prażonychSzczypiorek - wedle uzaniaKolendra (natka) - wedle uzania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli i dyni. Cebulę pokrój w piórka, a dynię w małą kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj na małym ogniu. Smaż tak długo, aż dynia zacznie się rozpadać. Następnie przełóż ją blendera i zblenduj. Zblendowany krem przełóż na patelnię, dodaj kumin, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
2 / 3
Następnie cały czas podgrzewając, wbij jajka i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni lub przykryj ją pokrywką i gotując, czekaj, aż jajka się zetną.
3 / 3
Gotową szakszukę podawaj z prażonymi migdałami, posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami na wierzchu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory