Pomarańczowa shakshuka dyniowa

Haps 24.11.2020 14:41
(brak ocen)
OCEŃ
Pomarańczowa shakshuka dyniowa
Jeśli lubicie jajka sadzone, najpewniej pokochacie też shakshukę. A już na pewno tę w wersji pomarańczowej, ale bynajmniej nie z owocami. Do naszej dodaliśmy dyniowe puree. Zobaczcie sami, co z tego wyszło.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli i dyni. Cebulę pokrój w piórka, a dynię w małą kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj na małym ogniu. Smaż tak długo, aż dynia zacznie się rozpadać.  Następnie przełóż ją blendera i zblenduj. Zblendowany krem przełóż na patelnię, dodaj kumin, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

2 / 3

Następnie cały czas podgrzewając, wbij jajka i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni lub przykryj ją pokrywką i gotując, czekaj, aż jajka się zetną.

3 / 3

Gotową szakszukę podawaj z prażonymi migdałami, posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami na wierzchu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps