Postna kapusta
Postna kapusta
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kapusta kiszona - dwa kilogramyKapusta biała - jedna główka (2 kg)Grzyby suszone - 10 dagŚliwki suszone - 20 dagRodzynki - 10 dagCzosnek - cztery ząbki obrane i przekrojone na półWino czerwone - szklankaLiść laurowy - czteryZiele angielskie - 10 ziarenPieprz czarny w ziarnach - 10 ziarenCukier - szczyptaSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaOlej rzepakowy - pięć łyżekJałowiec - 10 jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody, podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten 'prawie bigos' jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory