Przepiórki faszerowane

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Przepiórka - 4 (po 15 dag, pozbawione kości mostka)Masło - 4 łyżkiSól - wedle uznania
-
Do przybrania
Piernik - 4 plastryŚliwowica - 2 łyżki
-
Farsz
Bażant - 20 dag mięsa bez kościŚliwki suszone - 8 bez pestekMorele suszone - 4Piernik - 4 łyżki startego albo pokruszonegoBrandy - 10-12 łyżekPrzyprawa korzenna do piernika - łyżeczkaSól - wedle uznania
-
Marynata
Marchewka - 1Cebula - 1Pietruszka - 2 dagSeler korzeniowy - 2 dagWino białe - szklanka wytrawnegoOcet winny - 2 łyżki białego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj marynatę: warzywa oczyść, umyj, pokrój, zagotuj z winem wymieszanym z octem i ostudź. Przepiórki umyj, osącz, ciasno ułóż w naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na 8 godzin w chłodzie.
Przygotuj farsz: śliwki i morele umyj, osącz, pokrój w małą kostkę. Mięso bażanta umyj, osącz i przepuść przez maszynkę. Dodaj pokruszony piernik, przyprawę do piernika, pokrojone owoce oraz brandy i wymieszaj.
Przepiórki wyjmij z marynaty, nadziej farszem, obwiąż białą bawełnianą nicią lub zepnij szpilkami do mięsa, oprósz solą. Potem ułóż w brytfannie, polej roztopionym masłem i piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Wyjmij z piekarnika i zdejmij nitki. Przepiórki podawaj ułożone na plastrach piernika nasączonych śliwowicą.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness