Składniki (6porcji)
-
Chałka - 100 gWiśnie - 1 łyżka posiekanychPorzeczki czerwone - 2 łyżkiRodzynki - 3 łyżkiWiśniówka - 3 łyżeczkiMleko 2.0 proc. - 250 mlJajka - 2Cukier - 1.5 łyżkiEkstrakt waniliowy - parę kropelMasło - do wysmarowania foremek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150°C. Cztery foremki do ptysiów lub foremki do ciasta o pojemności 160 ml lekko smarujemy miękkim masłem i posypujemy niewielką ilością cukru. Ciasto biszkoptowe kroimy w kostkę grubości 5 mm i w misce mieszamy z wiśniami, porzeczkami i rodzynkami. Polewamy kirszem, lekko całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby masa dobrze się nasączyła, następnie rozkładamy ją do foremek. Gotujemy mleko i jesz-cze gorące roztrzepujemy z jajami utartymi z cukrem i esencją waniliową. Przekładamy do czystego rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu (nie wolno gotować, gdyż jajka się zetną), delikatnie mieszając drewnianą łyżką przez 10-15 minut, aż masa obtoczy jej spód, a po przeciągnięciu łyżką po powierzchni kremu pozostanie wyraźny ślad. Gorący krem przecedzamy do czystego naczynia przez gęste sito, aby usunąć grudki. Tak przygotowany krem nakładamy do foremek. Formę do pieczenia lub głębokie żaroodporne naczynie napełniamy do połowy gorącą wodą, wkładamy do niej foremki i odstawiamy na 5 minut. Następnie pieczemy 1 godzinę (do chwili, gdy puddingi będą twardawe pod lekkim dotknięciem palca). Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy 3-4 minuty przed odwróceniem każdego na podgrzany półmisek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory