Pulao z bananowym pacchadi

Magda Duklas, Magazyn Kuchnia 22.03.2021 20:16
(brak ocen)
OCEŃ
Pulao z bananowym pacchadi
Pulao z bananowym pacchadi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ryż wsypujemy do dużej miski, wlewamy sporo wody, mieszamy delikatnie palcami i odlewamy wodę. Takie płukanie powtarzamy 5 razy. Na koniec przepłukujemy ryż na sitku pod bieżącą wodą i przekładamy do czystej miski. Zalewamy taką ilością wody, żeby wystawała 3 cm nad poziom ryżu, i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ryż dokładnie odsączamy. 

2 / 3

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy imbir i kumin i smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. W międzyczasie zagotowujemy wodę (1,75 szklanki) z mlekiem kokosowym i solą. Dodajemy do ryżu, przykrywamy szczelnie pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 18 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Zdejmujemy ryż z ognia, odkrywamy, błyskawicznie przykrywamy garnek czystą ściereczką i ponownie nakładamy pokrywkę. Odstawiamy na 10 minut. 

 

3 / 3

Przed podaniem ryż lekko rozdzielamy widelcem i polewamy rozpuszczonym masłem. Jeśli mamy liście bananowca, wycinamy z nich koła, nacinamy jeden z promieni i formujemy rożki. Nakładamy do nich porcje ryżu. Podajemy z pacchadi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps