Składniki (6porcji)
-
Cielęcina - 50 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa (plus mięso drobiowe)Szynka - 20 dag gotowanejMortadela - 20 dagNatka pietruszki - 1 pęczekParmezan - 4 łyżki startegoChleb - 4 kromki namoczonego w mlekuJajka - 1 dużeSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCytryna - skórka otarta z 1Gałka muszkatołowa - szczyptaBułka tarta - według uznaniaMasło - 2 łyżkiOliwa - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie miksujemy mięso, szynkę, mortadelę, natkę pietruszki, parmezan, odciśnięty chleb i jajko, tak aby powstała jednolita masa. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką cytrynową i gałką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Formujemy okrągłe pulpeciki, lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle i oliwie po kilka minut z każdej strony. Uwaga! Pulpeciki podaję na gorąco z sosem pomidorowym lub jogurtowo-miętowym, z odrobiną posiekanych anchois.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory