Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 2 średnieCebula - 1Pomidory - 2Pepperoni - 2-3 papryczkiCzosnek - 2 ząbkiOliwa - 3 łyżkiSól - do smakuPapryka mielona słodka - do smakuCukier - do smakuSok cytrynowy - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Bakłażany ułóż na ruszcie, piecz około 20 minut, aż lekko sczernieją. Zalej zimną wodą, obierz i zmiksuj na jednolitą pastę.
2 / 2
Rozgrzej olej na patelni, zeszklij startą na drobnej tarce cebulę. Dodaj posiekane, obrane pomidory oraz posiekane papryczki pepeproni, duś około 10 minut na małym ogniu. Dodaj puree z bakłażanów, rondel zdejmij z ognia, masę przypraw do smaku roztartym czosnkiem, solą, papryką, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, podawaj po schłodzeniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory