Puree z ziemniaków i kapusty

Giedré Barauskiené/Magazyn Kuchnia 31.07.2020 14:53
(brak ocen)
OCEŃ
Puree z ziemniaków i kapusty
Puree z ziemniaków i kapusty
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy 25-30 minut. Odcedzamy i rozgniatamy na purée, zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, mieszamy dalej, aż masa będzie gładka. Pozostawiamy przykryty garnek na chwilkę na bardzo małym ogniu, aby purée odparowało.

2 / 4

Kapustę szatkujemy, garść odkładamy na później, resztę gotujemy przez 6-8 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie, ale pozostanie jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzamy i odciskamy z wody, łączymy z purée ziemniaczanym oraz jedną drobno posiekaną dymką.

3 / 4

Łyżkę masła topimy na patelni, wrzucamy odłożoną garść kapusty, pozostałe posiekane dymki oraz orzeszki. Mieszamy, tak aby składniki dokładnie pokryły się masłem i smażymy przez 5-10 minut, aż się przyrumienią i będą lekko chrupiące.

4 / 4

Rozkładamy purée do miseczek, posypujemy prażoną kapustą oraz pokrojonym na kawałeczki pozostałym masłem, solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy listkami tymianku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps