Puree z ziemniaków i kapusty
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 6Sól - do smakuMleko 2.0 proc. - 180 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 80 mlMasło - 4 łyżkiPieprz czarny mielony - do smakuKapusta biała - 1/4 główkiDymka - 3-4Orzeszki pinii - garśćTymianek świeży - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy 25-30 minut. Odcedzamy i rozgniatamy na purée, zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, mieszamy dalej, aż masa będzie gładka. Pozostawiamy przykryty garnek na chwilkę na bardzo małym ogniu, aby purée odparowało.
Kapustę szatkujemy, garść odkładamy na później, resztę gotujemy przez 6-8 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie, ale pozostanie jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzamy i odciskamy z wody, łączymy z purée ziemniaczanym oraz jedną drobno posiekaną dymką.
Łyżkę masła topimy na patelni, wrzucamy odłożoną garść kapusty, pozostałe posiekane dymki oraz orzeszki. Mieszamy, tak aby składniki dokładnie pokryły się masłem i smażymy przez 5-10 minut, aż się przyrumienią i będą lekko chrupiące.
Rozkładamy purée do miseczek, posypujemy prażoną kapustą oraz pokrojonym na kawałeczki pozostałym masłem, solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy listkami tymianku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory