Pyszna gefilte fisz
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Karp - 1.5 kgCebula biała - 2-3 posiekaneMaca - 2 łyżki pokruszonejJajka - 2Sól - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1 łyżkaWoda - 1/2 szklankiRyba - odpadki (głowa, skóra, kręgosłup)Marchewka - 2Cebula biała - 2Sól - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę oczyść, oskrob, odetnij głowę, usuń oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyj i zachowaj do przygotowania bulionu. Zdejmij skórę z ryby i usuń kręgosłup. Dokładnie umyj i włóż do garnka. Dodaj rybią głowę, wlej dwa litry wody, wrzuć marchewki i cebule obrane i pokrojone w plasterki, przypraw solą i pieprzem. Zagotuj i pozostaw na maleńkim ogniu. W tym czasie zrób klopsiki: posiekaj mięso ryby, dodaj cebulę, macę, jajka i wodę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj, ulep nieduże klopsiki. Do wrzącego bulionu rybnego wlej 3 łyżki bardzo zimnej wody i włóż klopsiki. Przykryj i gotuj godzinę na maleńkim ogniu. Zdejmij pokrywkę, gotuj jeszcze pół godziny. Ostudź, wyjmij klopsiki i ułóż je w salaterce. Bulion przecedź przez sitko. Marchewkę wyjmij i dodaj do klopsików. Polej bulionem i wstaw na noc do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory