Składniki (5porcji)
-
Gęś - 1Owoce - 1 kg mieszanych (mają być suszone)Masło - 4 łyżeczkiTymianek świeży - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 min), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostrudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masłą, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory