Pyszna gęś z suszonymi owocami

(brak ocen)
OCEŃ
Pyszna gęś z suszonymi owocami
Pyszna gęś z suszonymi owocami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 min), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostrudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masłą, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps