Pyszna kapusta postna
Pyszna kapusta postna
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Cebula biała - 1 (powinna być duża)Kapusta kiszona - 2 kgOliwa - 80 mlJałowiec - 10 ziarenekZiele angielskie - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuLiść laurowy - 4Czosnek - 4 ząbkiGrzyby suszone - 70 g (mają być namoczone)Śliwki suszone - 150 gRodzynki - 70 gMiód pitny - 1 szklankaSól - do smakuCukier - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy i zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu jakąś godzinę. Odstawiamy na noc.
2 / 3
Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Dusimy około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełniamy wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy.
3 / 3
Kolejnego dnia znów podgrzewamy i doprawiamy. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory