Pyszny łosoś marynowany - gravad lax

Magazyn Kuchnia 07.02.2020 16:18
(brak ocen)
OCEŃ
Pyszny  łosoś marynowany - gravad lax
Pyszny łosoś marynowany - gravad lax
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jeżeli łosoś jest zamrożony, należy przed przygotowaniem rybę rozmrozić. Oczyścić rybę dokładnie, odfiletować i osuszyć, jednak nie płukać. Pozostawić skórę. Wymieszać cukier, pieprz oraz sól i natrzeć mięsiste części łososiowych filetów. Połączyć płaty parami i przycisnąć. Tak przygotowanego łososia włożyć do plastikowej torebki, a tę szczelnie zamkniętą pozostawić na 36 godzin w lodówce. Po pierwszych 18 godzinach obrócić torebkę. Następnie delikatnie oczyścić filety z przypraw i pokroić łososia na cienkie plasterki. Ozdobić cytryną i koperkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.