Pyszny creme brulee

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:45
(brak ocen)
OCEŃ
Pyszny creme brulee
Pyszny creme brulee
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii kroimy na pół, dodajemy do śmietanki. Podgrzewamy 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Wyjmujemy laskę, rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do śmietanki (jeśli korzystamy z esencji, wlewamy ją do ciepłej śmietanki). Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy do śmietanki, mieszając. Krem przelewamy do żaroodpornych foremek (o pojemności 180 ml). Wstawiamy je do formy, którą napełniamy wodą do połowy wysokości foremek. Pieczemy 40 minut w 170 st. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 4 godziny, by krem stężał (w ten sposób możemy go przechowywać w lodówce 2 doby). Krem posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy palnikiem. Możemy również skarmelizować cukier w piekarniku z grillem: rozgrzewamy górny grill do 220 st. i wstawiamy foremki na kilka minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA