Składniki (4porcje)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - 560 mlWanilia - 1 laskaŻółtka - 5Cukier - 120 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii kroimy na pół, dodajemy do śmietanki. Podgrzewamy 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Wyjmujemy laskę, rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do śmietanki (jeśli korzystamy z esencji, wlewamy ją do ciepłej śmietanki). Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy do śmietanki, mieszając. Krem przelewamy do żaroodpornych foremek (o pojemności 180 ml). Wstawiamy je do formy, którą napełniamy wodą do połowy wysokości foremek. Pieczemy 40 minut w 170 st. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 4 godziny, by krem stężał (w ten sposób możemy go przechowywać w lodówce 2 doby). Krem posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy palnikiem. Możemy również skarmelizować cukier w piekarniku z grillem: rozgrzewamy górny grill do 220 st. i wstawiamy foremki na kilka minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory