Pyszny pad thai

Anna Kwiatkowska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:40
(brak ocen)
OCEŃ
Pyszny pad thai
Pyszny pad thai
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Krewetki moczymy co najmniej 2-3 godziny, podobnie makaron ryżowy (tak, by były miękkie) Na sos łączymy pulpę tamaryndowca z cukrem (można je razem podgrzać, żeby się dobrze połączyły) i sosem rybnym (dodajemy, gdy mieszanka tamaryndowca i cukru nie będzie już gorąca). W woku rozgrzewamy 1 i 1/2-2 łyżki oleju, powinien być bardzo gorący, aż dymiący, wrzucamy szalotki, kiedy zaczną pachnieć, dodajemy rzepę, krewetki i tofu. Smażymy, aż tofu zacznie się złocić. Jeśli zaczęłoby wysychać, dodajemy trochę wody (jeżeli używamy kurczaka lub wołowiny, dorzucamy je na tym właśnie etapie). Do woka wrzucamy makaron ryżowy i wlewamy sos. Potrząsamy wokiem tak długo, aż sos pokryje makaron. Makaron odsuwamy na górną części woka. Wlewamy do dolnej części łyżkę oleju, a kiedy się rozgrzeje, dodajemy rozkłócone jajka. Szybko je przesmażamy i łączymy z makaronem. Na boki woka nakładamy krewetki. Kiedy się zaróżowią, łączymy je z makaronem. Zmniejszamy ogień pod wokiem i dorzucamy kiełki oraz szczypiorek czosnkowy. Potrząsamy wokiem tak, by wszystko się dobrze wymieszało. Kiedy warzywa, zmiękną pad thai jest gotowy do przełożenia na talerz. Podajemy posypany orzeszkami, z ułożonymi na boku talerza ćwiartkami limonki i odrobiną cukru do dosłodzenia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps