Składniki (4porcje)
-
Chrzan - około 50 g korzeniaMiód pszczeli - 1 łyżkaOliwa - 2 łyżkiCytryna - 1 łyżka sokuMorele suszone - 3-4Jabłka - 2 winneWino białe - kieliszek wytrawnegoMigdały - 1.5 łyżkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chrzan obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przelewamy wrzątkiem na sicie i mocno odciskamy. Masę chrzanową wkładamy do miski, dodajemy miód, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Morele sparzamy na sicie wrzątkiem, osączamy, kroimy w paseczki (jeśli są twarde i suche, możemy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Migdały siekamy. Jabłka mieszamy z białym winem, morelami i migdałami. Dodajemy masę chrzanową, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Sos szczelnie przykrywamy i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki, by się przegryzł.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory