Pyszny sos chrzanowy

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:47
(brak ocen)
OCEŃ
Pyszny sos chrzanowy
Pyszny sos chrzanowy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Chrzan obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przelewamy wrzątkiem na sicie i mocno odciskamy. Masę chrzanową wkładamy do miski, dodajemy miód, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Morele sparzamy na sicie wrzątkiem, osączamy, kroimy w paseczki (jeśli są twarde i suche, możemy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Migdały siekamy. Jabłka mieszamy z białym winem, morelami i migdałami. Dodajemy masę chrzanową, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Sos szczelnie przykrywamy i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki, by się przegryzł.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.