Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 1 kgMąka pszenna - 4 łyżkiJajka - 3Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuWołowina - 40 dag ugotowanejCebula - 1Masło - 5 dagBułka kajzerka - 1 czerstwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć.
2 / 3
Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj ostatnie jajko, przypraw.
3 / 3
Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 5 minut, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory