Racponty - karp z pieca

Klara Molnar, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Racponty - karp z pieca
Racponty - Karp z pieca
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200 st. C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps