Racponty - karp z pieca

Racponty - Karp z pieca
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (0porcji)
-
Karp - 1 sprawiony o wadze 2,5 kgSól - do smakuPapryka mielona słodka - łyżkaZiemniaki - 5 kgCebula biała - 25 dagMasło - 10 dagŚmietana 18 proc. - 3/4 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200 st. C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory