Składniki (4porcje)
-
Cynamonowa mąka
Mąka pszenna - 3 szklankiCynamon - 4 łyżeczkiCukier - 2-2.5 łyżeczki cukruProszek do pieczenia - 2 łyżkiSól - 1 czubata łyżeczka
-
Oraz
Mleko 2.0 proc. - 3/4 szklankiJajka - 1Olej rzepakowy - 2 łyżki + do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy).
2 / 3
Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.
3 / 3
Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor. Racuchy podawaj gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory