Rafaello z truskawkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 6Cukier - 200 gMąka pszenna - 5 łyżekMąka ziemniaczana - 1 łyżkaProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSok cytrynowy - 1 łyżka
-
Do nasączenia:
Herbata czarna - 250 ml lekko osłodzonej, mocnej
-
Nadzienie:
Migdały płatki - 100 gTruskawki - 400 gŚmietana kremówka 36 proc. - 500 mlCukier puder - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z białek ubijamy pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypujemy cukier. Mieszając łyżką, porcjami dodajemy rozkłócone żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok z cytryny. Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26-28 cm, pieczemy 25 minut w 160 st. C, podwyższamy temperaturę do 180 st. C i dopiekamy ciasto.
Wystudzone przekrawamy na dwa blaty równej grubości. Górny kruszymy i mieszamy z ajerkoniakiem.
Płatki migdałowe lekko rumienimy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osączamy, pozbawiamy szypułek. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżkami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączamy herbatą. Układamy na nim warstwę przekrojonych na pół truskawek i przykrywamy przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypujemy resztą płatków migdałowych.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory