Rafaello z truskawkami

Magazyn Kuchnia 29.01.2021 13:58
(brak ocen)
OCEŃ
Rafaello z truskawkami
Rafaello z truskawkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Z białek ubijamy pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypujemy cukier. Mieszając łyżką, porcjami dodajemy rozkłócone żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok z cytryny. Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26-28 cm, pieczemy 25 minut w 160 st. C, podwyższamy temperaturę do 180 st. C i dopiekamy ciasto.

2 / 4

Wystudzone przekrawamy na dwa blaty równej grubości. Górny kruszymy i mieszamy z ajerkoniakiem. 

3 / 4

Płatki migdałowe lekko rumienimy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osączamy, pozbawiamy szypułek. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżkami płatków migdałowych.

4 / 4

Dolny blat nasączamy herbatą. Układamy na nim warstwę przekrojonych na pół truskawek i przykrywamy przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypujemy resztą płatków migdałowych.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.