Raviolo z płynnym żółtkiem i ricottą
Oto przepis dla fanów włoskich pierożków, którzy nie mają cierpliwości do lepienia pojedynczych sztuk. Dziś mamy dla was jedno raviolo. Ale za to wielkie! A co w środku? Nadzienie najprostsze, a jednocześnie najbardziej efektowne, bo połączenie płynnego żółtka z ricottą.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 300 gWoda - 140 mlŻółtka - 2
-
Farsz
Ricotta - 500 gParmezan - 70 g tartegoJajka - 1Żółtka - 3Gałka muszkatołowa - szczyptaNatka pietruszki - 2 łyżki posiekanejSzałwia - garść świeżejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagnieć ciasto. Odstaw je na 20 minut, by odpoczęło, a w tym czasie przygotuj farsz. Ricottę przełóż na sitko i pozostaw do odciek- nięcia na 5 minut.
Następnie dokładnie wymieszaj ricottę, starty parmezan, jajko, gałkę muszkatołową oraz posiekaną natkę pietruszki i przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz też użyć torebki strunowej. Na rozwałkowany płat makaronu kolistym ruchem wyciskaj farsz, formując swego rodzaju małą studnię. Na dno również daj odrobinę farszu. Następnie do powstałej dziurki włóż żółtko. Na wierzch nałóż jeszcze odrobinę farszu i przykryj drugim płatem ciasta. Dokładnie zlep oba kawałki makaronu, po czym wytnij radełkiem, ringiem lub szklanką kształtne ravioli.
Gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Podawaj ze startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i chipsami z szałwii smażonej na maśle.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory