Razowa focaccia z warzywami

Aneta Kosiba, Magazyn Kuchnia 15.07.2020 14:31
(brak ocen)
OCEŃ
Razowa focaccia z warzywami
Razowa focaccia z warzywami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Paprykę grillujemy w piekarniku, aż skórka nabierze czarnego koloru. Wkładamy do foliowej torebki i odkładamy na chwilę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. 

2 / 5

Oba rodzaje mąki mieszamy w misce i formujemy dołek w środku. Kruszymy drożdże w miseczce, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem, wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy 6 łyżek oliwy, kolendrę i siemię lniane, posypujemy solą. Zagniatając wszystko jedną ręką, wlewamy resztę mleka. Teraz zagniatamy obiema rękami, aż mieszanina stanie się jednorodna i elastyczna. Formujemy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min. 

3 / 5

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, smażymy na patelni z oliwą. 

4 / 5

Wyrabiamy ciasto przez 2-3 min, dzielimy na 8 kulek, spłaszczamy je do grubości 1 cm. Układamy bułeczki na natłuszczonej blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. 

5 / 5

Na każdym placuszku układamy porcję warzyw, oprószamy solą i pieczemy 15 min w 200°C, aż urosną i zrumienią się.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps