Razowa focaccia z warzywami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Papryka czerwona - 1Mąka pszenna - 100 gMąka razowa - 150 gDrożdże świeże - 15 gMleko 2.0 proc. - 40 ml ciepłegoCukier - 1/2 łyżeczkiJajka - 1Oliwa - 9 łyżekKolendra (ziarna) - 1/2 łyżeczkiSiemię lniane mielone - łyżkaBakłażan - 1 małyZiemniaki - 2 średnieSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę grillujemy w piekarniku, aż skórka nabierze czarnego koloru. Wkładamy do foliowej torebki i odkładamy na chwilę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Oba rodzaje mąki mieszamy w misce i formujemy dołek w środku. Kruszymy drożdże w miseczce, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem, wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy 6 łyżek oliwy, kolendrę i siemię lniane, posypujemy solą. Zagniatając wszystko jedną ręką, wlewamy resztę mleka. Teraz zagniatamy obiema rękami, aż mieszanina stanie się jednorodna i elastyczna. Formujemy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, smażymy na patelni z oliwą.
Wyrabiamy ciasto przez 2-3 min, dzielimy na 8 kulek, spłaszczamy je do grubości 1 cm. Układamy bułeczki na natłuszczonej blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Na każdym placuszku układamy porcję warzyw, oprószamy solą i pieczemy 15 min w 200°C, aż urosną i zrumienią się.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory