Rilettes ze śledzi
Rilettes ze śledzi
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (4porcje)
-
Marchewka - 1 dużaSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyOcet winny - 1 łyżkaImbir - 10 g marynowanegoKoperek - mały pęczekŚledzie a la matias - 500 g filetówMasło - 100 gLiść laurowy - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewkę ścieramy na grubej tarce, mieszamy z sokiem cytrynowym, octem, posiekanym imbirem (można dodać łyżkę zalewy z imbiru) i koperkiem. Przyprawiamy do smaku. Filety śledziowe układamy w brytfance, przykrywamy kawałkami masła, dodajemy liście laurowe i pieczemy 30 minut - do miękkości. Po ostudzeniu zdejmujemy z filetów skórę i rozdrabniamy mięso widelcem na małe kawałki. Masło, które zostało w brytfannie, cedzimy, łączymy ze śledziami i startą marchewką; można dodatkowo doprawić do smaku. Podajemy na żytnim chlebie. (według przepisu Nigela Slatera)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory