Risotto alla milanese

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 13:13
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto alla milanese
Risotto alla milanese
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotowujemy bulion i pozostawiamy, aby leciutko mrugał na małym ogniu. Rozpuszczamy połowę masła w dużym garnku o grubym dnie, szklimy cebulę (10 minut). Dodajemy ryż i smażymy, aż zrobi się przezroczysty i cały pokryje się masłem. Wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż ryż wszystko wchłonie. Teraz rozpoczynamy wlewanie bulionu, w którym rozpuściliśmy nitki szafranu. Robimy to po chochelce, kolejną porcję dodając dopiero wtedy, gdy ryż wypije poprzednią. Ryż jest gotowy, gdy wchłonie cały bulion i zrobi się kremowy - trwa to jakieś 15-20 minut. Przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy pozostałe masło, dobrze schłodzone i pokrojone na kawałeczki, oraz świeżo starty parmezan. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, a potem podajemy na stół. Rada: Risotto alla milanese można jeść samo, jest też wspaniałym dodatkiem do osso bucco (czyli steków z giczy cielęcej) i kurczaka cacciatore (duszonego z grzybami, pomidorami i winem).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.