Risotto alla milanese
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bulion drobiowy - 1,5 lMasło - 1/2 kostkiCebula biała - 1, posiekanaRyż arborio - 50 dagWino białe - 150 ml, wytrawneSzafran - 16 nitek (lub 1/2 łyżeczki mielonego)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku, świeżo zmielonyParmezan - 7-8 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotowujemy bulion i pozostawiamy, aby leciutko mrugał na małym ogniu. Rozpuszczamy połowę masła w dużym garnku o grubym dnie, szklimy cebulę (10 minut). Dodajemy ryż i smażymy, aż zrobi się przezroczysty i cały pokryje się masłem. Wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż ryż wszystko wchłonie. Teraz rozpoczynamy wlewanie bulionu, w którym rozpuściliśmy nitki szafranu. Robimy to po chochelce, kolejną porcję dodając dopiero wtedy, gdy ryż wypije poprzednią. Ryż jest gotowy, gdy wchłonie cały bulion i zrobi się kremowy - trwa to jakieś 15-20 minut. Przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy pozostałe masło, dobrze schłodzone i pokrojone na kawałeczki, oraz świeżo starty parmezan. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, a potem podajemy na stół. Rada: Risotto alla milanese można jeść samo, jest też wspaniałym dodatkiem do osso bucco (czyli steków z giczy cielęcej) i kurczaka cacciatore (duszonego z grzybami, pomidorami i winem).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory