Risotto grzybowe z boczkiem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Na wywar
Marchewka - 2Pietruszka - 2Cebula - 1Grzyby suszone - garśćLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 2 ziarna
-
Na risotto
Seler naciowy - 1 laskaBoczek - 4 plastrySzalotka - 2-3Czosnek - 2 ząbkiRyż arborio - 160 g (lub carnaroli)Wino białe - 120 mlGrzyby - 2 garści świeżych (rydzów, kurek, podgrzybków etc.)Oliwa - do smażeniaMasło - 50 gParmezan - 70 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zacznij od przygotowania wywaru. Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez około 45 minut.
W tym czasie przygotuj składniki na risotto. Seler naciowy, szalotki i czosnek obierz i pokrój drobno. Następnie pokrój boczek w kostkę. Pokrój też grzyby – im większe kawałki, tym bardziej wyczuwalne podczas jedzenia.
Na patelni zacznij podsmażać boczek – jeśli jest mało tłusty, dolej oliwy. Gdy się zezłoci dorzuć pokrojoną szalotkę, selera i czosnek. W momencie, gdy szalotka się zeszkli, wsyp ryż. Podsmażaj, aż zrobi się delikatnie przezroczysty. Zalej winem i poczekaj, aż alkohol odparuje. Następnie stopniowo dolewaj odcedzonego wywaru. Dolewaj tyle, by przykryć ryż. Gotuj na małym ogniu i mieszaj drewnianą bądź silikonową szpatułką. Gdy ryż wchłonie płyn, dorzuć pokrojone grzyby i dolej kolejną porcję wywaru. Znowu zamieszaj. Powtarzaj proces przez około 20 minut do momentu, aż ryż pięknie napęcznieje, a konsystencja risotto będzie przypominać gęstą, ale lejącą się lawę.
Na sam koniec dorzuć masło, zetrzyj połowę sera, wyłącz kuchenkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj, póki gorące posypane kolejną porcją sera.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego