Risotto z gęsimi żołądkami

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 05.08.2020 13:39
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto z gęsimi żołądkami
Risotto z gęsimi żołądkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Żołądki gotujemy z włoszczyzną, aż będą w miarę miękkie. Wywar przecedzamy - użyjemy go do zrobienia risotta.

2 / 5

Szklimy szalotkę na oliwie, dodajemy ryż, mieszamy przez minutę, wlewamy wino, a kiedy odparuje, dodajemy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż zostanie wchłonięty, potem następną itd. 

3 / 5

Jednocześnie (lub zawczasu) smażymy na maśle pokrojone dość grubo podgrzybki, soląc je na samym początku i dodając posiekany czosnek, kiedy grzyby zaczną na powrót wchłaniać wypuszczoną wodę.




4 / 5

Tniemy żołądki na plasterki i lekko posypujemy pieprzem. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy żołądki i grzyby, mieszamy starannie, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, a po dwóch minutach podajemy.

5 / 5

Jak kto ma do dyspozycji białą truflę, to niech podgrzybków nie dodaje, tylko nad każdym talerzem trochę tej trufli zetrze na specjalnej tareczce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.