Risotto z gęsimi żołądkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Gęś - 200 g żołądkówRyż arborio - 150 gWłoszczyzna - 1/2 pęczkaGrzyby - 250 g podgrzybkówSzalotka - 1Wino białe - 1/2 kieliszkaMasło - do smakuOliwa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żołądki gotujemy z włoszczyzną, aż będą w miarę miękkie. Wywar przecedzamy - użyjemy go do zrobienia risotta.
Szklimy szalotkę na oliwie, dodajemy ryż, mieszamy przez minutę, wlewamy wino, a kiedy odparuje, dodajemy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż zostanie wchłonięty, potem następną itd.
Jednocześnie (lub zawczasu) smażymy na maśle pokrojone dość grubo podgrzybki, soląc je na samym początku i dodając posiekany czosnek, kiedy grzyby zaczną na powrót wchłaniać wypuszczoną wodę.
Tniemy żołądki na plasterki i lekko posypujemy pieprzem. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy żołądki i grzyby, mieszamy starannie, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, a po dwóch minutach podajemy.
Jak kto ma do dyspozycji białą truflę, to niech podgrzybków nie dodaje, tylko nad każdym talerzem trochę tej trufli zetrze na specjalnej tareczce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory