Risotto z małżami
Risotto z małżami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Małże - 1.8 kgOliwa - 8 łyżekCzosnek - 2 ząbkiCebula - 1/2 drobno posiekanejRyż arborio - 50 dagBulion rybny - 1.5 litra, może być warzywnySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - 1 posiekany pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Muszle małży dokładnie skrobiemy i płuczemy. Wrzucamy na parę minut na rozgrzaną patelnię.
2 / 5
Kiedy się otworzą, wyjmujemy małże z muszli i wkładamy do miski. Zalewamy odrobiną wody, którą wypuściły, przecedzając ją przez kawałek gazy, resztę wody zachowujemy na później.
3 / 5
W rondlu szklimy na oliwie czosnek z cebulą, wsypujemy ryż i mieszamy przez minutę. Partiami, stale mieszając, dolewamy gorący bulion.
4 / 5
Gotujemy, aż ryż będzie al dente (jakieś 15 minut). Pod koniec wlewamy wodę z małży i przyprawiamy do smaku.
5 / 5
Zdejmujemy z ognia, dodajemy małże, mieszamy, posypujemy natką i od razu podajemy. Uwaga! Często wlewam kieliszek białego wytrawnego wina do podsmażonego ryżu. W oryginalnym przepisie go brak.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory