Risotto z małżami

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 24.02.2020 14:48
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto z małżami
Risotto z małżami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Muszle małży dokładnie skrobiemy i płuczemy. Wrzucamy na parę minut na rozgrzaną patelnię.

2 / 5

Kiedy się otworzą, wyjmujemy małże z muszli i wkładamy do miski. Zalewamy odrobiną wody, którą wypuściły, przecedzając ją przez kawałek gazy, resztę wody zachowujemy na później.

3 / 5

W rondlu szklimy na oliwie czosnek z cebulą, wsypujemy ryż i mieszamy przez minutę. Partiami, stale mieszając, dolewamy gorący bulion.

4 / 5

Gotujemy, aż ryż będzie al dente (jakieś 15 minut). Pod koniec wlewamy wodę z małży i przyprawiamy do smaku.

5 / 5

Zdejmujemy z ognia, dodajemy małże, mieszamy, posypujemy natką i od razu podajemy. Uwaga! Często wlewam kieliszek białego wytrawnego wina do podsmażonego ryżu. W oryginalnym przepisie go brak.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA