Risotto z szynką i porami

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 12:32
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto z szynką i porami
Risotto z szynką i porami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy aromatyczną oliwę: ząbki czosnku wkładamy do rondelka i zalewamy zimną oliwą. Podgrzewamy 20 min, aż czosnek będzie miękki i złocisty. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Robimy dekorację: czyścimy pory i kroimy je na kawałki o dł. 7 cm. Przecinamy każdy kawałek wzdłuż na pół i kroimy w paseczki. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i smażymy ok. minuty, aż zrobią się złote i chrupiące. Wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Pory (te na risotto) czyścimy i kroimy w plasterki. Wlewamy bulion do rondla, zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 75 ml czosnkowej oliwy, dodajemy pory i dusimy kilka minut, aż zmiękną. Wrzucamy wyjęte z oliwy ząbki czosnku, a następnie wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się oliwą i dobrze połączą z porami. Teraz wlewamy pierwszą chochelkę bulionu i gotujemy, mieszając, aż ryż wszystko wypije. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się bulion, a ryż będzie miękki i kremowy. Dodajemy musztardę i szynkę, pieprz do smaku (nie solimy) oraz parmezan. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby risotto odpoczęło. Przed podaniem dekorujemy je smażonymi porami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps