Rogaliki drożdżowe

- Można zamrażać? Nie
Składniki (30porcji)
-
Mąka pszenna - 50 dagDrożdże świeże - 25 gCukier - 10 dagMleko 2.0 proc. - pół litraŻółtka - dwaMasło - 6 dagSól - pół łyżeczkiJajka - jednoCukier - 15 dag
-
Nadzienie
Mak niebieski - 25 dagMasło - 2.5 dagCytryna - skórka otarta z jednejBiałka - jedno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy nadzienie. Mak płuczemy, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, osączamy i mielemy dwa razy w maszynce przez najgęstsze sitko. Mak wkładamy do rondla na stopione masło, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Smażymy ok. 10 minut. Białko ubijamy na pianę i mieszamy z ciepłym makiem, następnie masę studzimy. Robimy rogaliki. Mąkę przesiewamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę letniego mleka i 10 dag mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn drożdży podwoi objętość, wlewamy go do miski z mąką. Garnuszek po rozczy-nie przepłukujemy resztą mleka, które również wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto, tak aby do masy weszło jak najwięcej powietrza - będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Wówczas, wciąż wyrabiając, dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Wtedy wykładamy je partiami na posypaną mąką stolnicę i delikatnie wałkujemy na grubość 1/2 cm. Placek ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 10 cm, które następnie kroimy w trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładziemy porcję masy makowej lub konfitury i zwijamy ciasto, nadając mu formę rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, zachowując spore odstępy między nimi. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrosną (czyli po około 30 min), smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy w 200°C przez ok. 25-30 minut.
-
Popularne
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness