Rogaliki drożdżowe z dżemem

Monika Jankowska-Kapica/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:28
(brak ocen)
OCEŃ
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzewamy mleko z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże, roztapiamy masło. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki. Po godzinie rozkładamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu jabłkowego, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.