Rogaliki drożdżowe z dżemem
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 200 mlCukier - pół szklankiDrożdże świeże - 100 gMasło - 400 gMąka pszenna - kilogramCukier waniliowy - opakowanieSól - szczyptaJajka - czteryJabłka - 200 g dżemu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzewamy mleko z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże, roztapiamy masło. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki. Po godzinie rozkładamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu jabłkowego, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory