Rogaliki z dżemem
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 200 gMasło - 125 g (najlepiej zimne)Cukier puder - 35 gŻółtka - 1 sztukaBiałka - 1 sztukaŚmietana 18 proc. - 1 łyżkaKonfitura z płatków róży - 100 g
-
Dodatkowo:
Cukier puder - do posypania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę oraz cukier puder umieść w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i szybko utrzyj wszystkie składniki w palcach, aż zaczną się łączyć w okruchy ciasta. Następnie dodaj śmietanę oraz żółtko i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o grubości około 2-3 mm. Przy pomocy dużego talerza wytnij w cieście okrąg i podziel go na 8 równych trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta nałóż po łyżeczce konfitury i pozwijaj trójkąty w rogaliki tak jak na wideo. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie zlep ich końce, żeby cała konfitura nie wypłynęła na zewnątrz podczas pieczenia.
Na koniec posmaruj rogaliki białkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 10 minut, aż rogaliki lekko się zarumienią. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory