Rogaliki z dżemem

Haps Kids 16.02.2020 22:20
(brak ocen)
OCEŃ
Rogaliki z dżemem
Jakie ciastka przygotować razem z dzieckiem? Polecamy przepis na szybkie i pyszne rogaliki, z którym poradzi sobie mały cukiernik.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę oraz cukier puder umieść w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i szybko utrzyj wszystkie składniki w palcach, aż zaczną się łączyć w okruchy ciasta. Następnie dodaj śmietanę oraz żółtko i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

2 / 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o grubości około 2-3 mm. Przy pomocy dużego talerza wytnij w cieście okrąg i podziel go na 8 równych trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta nałóż po łyżeczce konfitury i pozwijaj trójkąty w rogaliki tak jak na wideo. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie zlep ich końce, żeby cała konfitura nie wypłynęła na zewnątrz podczas pieczenia.

3 / 3

Na koniec posmaruj rogaliki białkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 10 minut, aż rogaliki lekko się zarumienią. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps