Składniki (12porcji)
-
Jagody - 1/2 kgCukier - 3 łyżkiBułka tarta - 1.5 łyżkiDrożdże świeże - 50 gMleko 2.0 proc. - 150 mlMąka pszenna typ 500 - 1/2 kgJajka - 2Cukier - 1/2 szklankiMasło - 1 łyżkaŻółtka - 1Cukier - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą.
Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik.
Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory