Rolada kartoflana

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 10.02.2020 10:42
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada kartoflana
Rolada kartoflana
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy farsz, starannie mieszając wszystkie składniki. Robimy ciasto. Obrane ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Farsz rozsmarowujemy na połowie ciasta, następnie zwijamy je w roladę, zaciskając brzegi. Całość zawijamy w gazę i układamy w płaskim garnku. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości rolady i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, a następnie odwracamy roladę i gotujemy jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ostrożnie kładziemy na półmisku i po chwili zdejmujemy gazę. Osobno można podać sos śmietanowy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps