Rolada z boczku

Magazyn Kuchnia/Anna Wrońska 02.10.2020 14:10
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada z boczku
Rolada z boczku
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Boczek posyp tymiankiem i jak najściślej zwiń w rulon. Obwiąż bawełnianą nicią, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż (także na końcach) na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, posyp przyprawą 'Pięć smaków' i ponownie obsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

2 / 5

Oczyszczone warzywa - por, marchewki, cebulę i seler naciowy - posiekaj na małe kawałki i obsmaż na oleju z dodatkiem tymianku.

3 / 5

Warzywa ułóż na dnie naczynia (na chwilę wyjmując boczek), a na wierzchu umieść roladę. Dodaj pozostałe przyprawy, wino i bulion.

4 / 5

Roladę piecz bez przykrycia 90-105 minut w temp. 180°C. Co 20 minut odwracaj mięso w brytfannie. Na koniec oblej je wytworzonym sosem i odstaw na pół godziny, żeby nieco przestygło. Ciepłe mięso zawiń w folię aluminiową i włóż na noc do lodówki.

5 / 5

Sos z mięsa przecedź, przypraw i zmiksuj z warzywami. Zimny boczek pokrój w plastry, nie zdejmując folii. Plastry obsmaż na maśle, polej obficie sosem z warzyw i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Podawaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.