Rolada z boczku

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Boczek - 1 kawałek surowego (płat o wymiarach 30 x 30 cm)Tymianek świeży - 1 pęczekSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuOlej rzepakowy - Do smażeniaPrzyprawa pięciu smaków - Wg uznaniaPor - 1Marchewka - 2Cebula - 1Seler naciowy - 2 łodygiPieprz czarny w ziarnach - 6 ziarenekAnyż - 1 gwiazdkaKardamon - 3 strączkiWino czerwone - 400 mlBulion drobiowy - 500 mlMasło - 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek posyp tymiankiem i jak najściślej zwiń w rulon. Obwiąż bawełnianą nicią, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż (także na końcach) na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, posyp przyprawą 'Pięć smaków' i ponownie obsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Oczyszczone warzywa - por, marchewki, cebulę i seler naciowy - posiekaj na małe kawałki i obsmaż na oleju z dodatkiem tymianku.
Warzywa ułóż na dnie naczynia (na chwilę wyjmując boczek), a na wierzchu umieść roladę. Dodaj pozostałe przyprawy, wino i bulion.
Roladę piecz bez przykrycia 90-105 minut w temp. 180°C. Co 20 minut odwracaj mięso w brytfannie. Na koniec oblej je wytworzonym sosem i odstaw na pół godziny, żeby nieco przestygło. Ciepłe mięso zawiń w folię aluminiową i włóż na noc do lodówki.
Sos z mięsa przecedź, przypraw i zmiksuj z warzywami. Zimny boczek pokrój w plastry, nie zdejmując folii. Plastry obsmaż na maśle, polej obficie sosem z warzyw i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Podawaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory