Roladka z kaczki i foie gras z konfiturą z kumkwata i mille-feuille z buraczków
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kaczka - 1Foie gras - 200 gOlej rzepakowy - 1,5 lCynamon - 1 laskaWanilia - 1 laskaRozmaryn świeży - 1 gałązkaSzynka parmeńska - 16 plastrów (lub specku)
-
Konfitura z kumkwata:
Cukier - 40 gOwoce - 300 g kumkwataCebula - 1Bulion warzywny - Szklanka
-
Mille-feuille z buraczków:
Burak - 2Ocet malinowy - 4 łyżkiMiód pszczeli - 2 łyżkiOliwa - 4 łyżkiSer kozi miękki - 125 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy roladkę. Kaczkę smażymy w głębokim oleju (ok. 130°C) z dodatkiem cynamonu, rozmarynu i wanilii. Studzimy i obieramy mięso. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z foie gras. Szynkę rozkładamy na folii aluminiowej, nakładamy farsz z kaczki i foie gras. Zwijamy roladkę i pieczemy ok. 15 min w 150°C.
Robimy konfiturę. Cukier rozpuszczamy na patelni, aby ładnie się skarmelizował. Owoce kumkwata kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Cebulę kroimy w półplasterki. Wrzucamy kumkwata i cebulę do karmelu, podlewamy wywarem jarzynowym i dusimy do miękkości.
Robimy mille-feuille. Buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, marynujemy w oliwie, occie i miodzie przez ok. 2 godziny. Następnie układamy piramidkę, przekładając plastry buraczków kozim serkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory