Roladki z bakłażanów z kurkami

Magazyn Kuchnia 19.04.2021 16:26
(brak ocen)
OCEŃ
Roladki z bakłażanów z kurkami
Roladki z bakłażanów z kurkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Kurki umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wrzuć je do wrzącej, posłodzonej i posolonej wody. Od razu odcedź - dzięki temu stracą goryczkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć kurki, smaż, aż sok odparuje. Wlej śmietanę, wsyp pokruszone peperoncino i posiekany koperek. Wymieszaj, przestudź. 

2 / 4

Przygotuj sos pomidorowy: sparz świeże pomidory, obierzje i pokrój na kawałki. Pokrój także pomidory pelati. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę, uduś pomidory (20-30 minut na małym ogniu). Przypraw do smaku solą i cukrem. Zmiksuj, ew. dodaj łyżkę masła, jeśli chcesz, aby sos był lśniący (ale Włosi tego nie robią). 

3 / 4

Mozzarellę utrzyj z gorgonzolą i wymieszaj z częścią kurek (możesz dodać nieco posiekanej bazylii). Bakłażany pokrój w podłużne plastry (możesz posolić je solą morską, a po 10 minutach spłukać i osuszyć, ale jest to niezbędne tylko w przypadku bakłażanów czarnych, fioletowych nie trzeba solić). Zgrilluj z obu stron lub podsmaż (najpierw na zwykłej patelni bez tłuszczu, a potem jeszcze krótko na grillowej, aby zrobiły się ładne paseczki). 

4 / 4

Plastry bakłażanów posmaruj masą serowo-grzybową, zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 200 st. C. Polej sosem pomidorowym i posyp resztą duszonych kurek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.