Roladki z bakłażanów z kurkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 2 dużeMozzarella - 3 kulkiGorgonzola - 10 dagGrzyby - 15-20 dag kurekCebula - 1Masło - 3 łyżkiŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlKoperek - pęczekPeperoncino - 1 suszoneParmezan - 10 dag startegoSos pomidorowy - szklanka
-
Sos pomidorowy
Pomidory pelati - 3-4 z puszkiPomidory - 3-4 świeżeCebula - 1Oliwa - 2-3 łyżkiSól - wedle uznaniaCukier - wedle uznaniaMasło - łyżka, opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wrzuć je do wrzącej, posłodzonej i posolonej wody. Od razu odcedź - dzięki temu stracą goryczkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć kurki, smaż, aż sok odparuje. Wlej śmietanę, wsyp pokruszone peperoncino i posiekany koperek. Wymieszaj, przestudź.
Przygotuj sos pomidorowy: sparz świeże pomidory, obierzje i pokrój na kawałki. Pokrój także pomidory pelati. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę, uduś pomidory (20-30 minut na małym ogniu). Przypraw do smaku solą i cukrem. Zmiksuj, ew. dodaj łyżkę masła, jeśli chcesz, aby sos był lśniący (ale Włosi tego nie robią).
Mozzarellę utrzyj z gorgonzolą i wymieszaj z częścią kurek (możesz dodać nieco posiekanej bazylii). Bakłażany pokrój w podłużne plastry (możesz posolić je solą morską, a po 10 minutach spłukać i osuszyć, ale jest to niezbędne tylko w przypadku bakłażanów czarnych, fioletowych nie trzeba solić). Zgrilluj z obu stron lub podsmaż (najpierw na zwykłej patelni bez tłuszczu, a potem jeszcze krótko na grillowej, aby zrobiły się ładne paseczki).
Plastry bakłażanów posmaruj masą serowo-grzybową, zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 200 st. C. Polej sosem pomidorowym i posyp resztą duszonych kurek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory