Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ricotta - 350 gParmezan - 1 szklanka, tartegoJajka - 1 sztukaBazylia - 1/4 szklanki posiekanych listków + do ozdobyZioła prowansalskie - 1 łyżeczkaCukinia - 2 sztukiSos pomidorowy - 1 szklankaMozzarella - 1 szklanka, tartaOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj farsz: ricottę umieść w dużej misce. Dodaj parmezan, jajko, bazylię, zioła prowansalskie, odrobinę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Na desce ułóż trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg cukinii nałóż solidną łyżkę farszu serowego i zwiń całość w roladkę. Podobnie wykonaj kolejne roladki, aż do wyczerpania składników.
Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej roladki z cukinii. Polej roladki sosem pomidorowym i posyp je na wierzchu mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory