Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Haps Vege 26.02.2020 11:40
(3 oceny)
OCEŃ
Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Nadal myli ci się ogórek z cukinią? Ten pierwszy lepiej smakuje na zimno, a druga na ciepło. Żeby utrwalić sobie w praktyce nową wiedzę, zrób naszą zapiekankę.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj farsz: ricottę umieść w dużej misce. Dodaj parmezan, jajko, bazylię, zioła prowansalskie, odrobinę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

2 / 3

Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Na desce ułóż trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg cukinii nałóż solidną łyżkę farszu serowego i zwiń całość w roladkę. Podobnie wykonaj kolejne roladki, aż do wyczerpania składników.

3 / 3

Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej roladki z cukinii. Polej roladki sosem pomidorowym i posyp je na wierzchu mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps