Rosół z lina z kluskami wątrobianymi

Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ryba - 2 liny (ok. 1/2 kg)Włoszczyzna - 1 pęczekLiść laurowy - 1Ziele angielskie - Kilka ziarenSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuMąka pszenna - 4 łyżkiJajka - 1Dorsz - 1 puszka wątróbek z dorsza (ok. 120 g)Natka pietruszki - Pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ryby sprawiamy i filetujemy. Nastawiamy rosół - zalewamy wodą szkielety i głowy ryb, dodajemy obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu co najmniej przez 6 godzin. Filety kroimy w cienkie paski.
2 / 3
Robimy kluseczki: ucieramy mąkę z jajkami, jak na lane ciasto. Dodajemy przetarte przez sito wątróbki z dorsza, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy masę na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy, aż kluski wypłyną.
3 / 3
Rosół przecedzamy. Wrzucamy do niego kawałki filetów, gotujemy jeszcze chwilę, aż mięso się zetnie. Rosół podajemy z kluskami wątrobianymi, posypany posiekaną natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory