Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 500 g dojrzałychCebula - 1Oliwa - 1 łyżkaOliwki czarne - 100 g bez pestekBazylia - 1 pęczekAnchois - 4 filetyCiasto francuskie - 250 g mrożonegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŻółtka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy oliwki.
2 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych pomidorów. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
3 / 3
Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o ostrym brzegu wycinamy cztery okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem i pieczemy przez 25 min.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory