Ryba nadziewana
Ryba nadziewana
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 1 wypatroszona ryba morska (1 kg)Sok cytrynowy - z 1 cytrynyZioła - 2-3 gałązki świeżychPomidorki koktajlowe - kilkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Nadzienie:
Cebula biała - 1Oliwa - 1 łyżkaPomidory - 2 niedużeCzosnek - 2 ząbkiOliwki czarne - 20Tuńczyk w oleju - 1 puszkaKapary - 1 łyżkaOregano świeże - do smakuTymianek świeży - do smakuMajeranek świeży - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sprawioną rybę płuczemy i osuszamy. W środku i na zewnątrz oprószamy ją solą i pieprzem. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy cytryną. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Dusimy, dodając drobno posiekane oliwki, tuńczyka, posiekaną papryczkę, kapary i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje, nadzieniem faszerujemy rybę i spinamy brzegi wykałaczkami. Rybę pieczemy ok. 30 min w 180°C. Dekorujemy ziołami i pomidorami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory