Ryba pieczona w torebce

Dorota Biały/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 11:45
(brak ocen)
OCEŃ
Ryba pieczona w torebce
Ryba pieczona w torebce
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy. Robimy marynatę. Oliwki, czosnek, chilli i zioła wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy pomidory i odstawiamy całość na ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. można dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu marynata będzie bardziej aromatyczna). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej o dł. 40 cm. Na prawą połowę folii nakładamy 1/4 marynaty i umieszczamy na niej jeden filet. Lewą połową folii przykrywamy rybę i z dwóch stron podwijamy brzegi tak, by ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlewamy do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, a następnie zamykamy torebkę, zawijając brzegi. Podobnie postępujemy z pozostałymi trzema filetami. Zawinięte ryby wkładamy w żar ogniska i pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z żaru i pozostawiamy w zamknięciu jeszcze przez 3-4 min.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps