Ryba pieczona w torebce
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 4 łyżkiWino białe - 2 kieliszki
-
Marynata:
Oliwki czarne - 1/2 szklanki, bez pestekCzosnek - 1 drobno posiekany ząbekChili - 1/2 małej suszonej papryczkiBazylia - garść grubo pokrojonej, może być majeranekOliwa - 2-3 łyżkiPomidory - 20 podzielonych na ćwiartkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy. Robimy marynatę. Oliwki, czosnek, chilli i zioła wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy pomidory i odstawiamy całość na ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. można dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu marynata będzie bardziej aromatyczna). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej o dł. 40 cm. Na prawą połowę folii nakładamy 1/4 marynaty i umieszczamy na niej jeden filet. Lewą połową folii przykrywamy rybę i z dwóch stron podwijamy brzegi tak, by ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlewamy do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, a następnie zamykamy torebkę, zawijając brzegi. Podobnie postępujemy z pozostałymi trzema filetami. Zawinięte ryby wkładamy w żar ogniska i pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z żaru i pozostawiamy w zamknięciu jeszcze przez 3-4 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory