Ryba po grecku

Ryba po grecku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ryba - jedna (pstrąg, dorsz, karp) - ok. 1 kgCebula biała - dwieMarchewka - 10Koncentrat pomidorowy - jedna lub dwie łyżkiOlej rzepakowy - do smażeniaJajka - jednoBułka tarta - do panierowaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBulion wołowy - pół szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie powinien być zbyt gorący). Pokrój cebule w kostkę, przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodaj 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryj częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory