Ryba w cieście z pikantnym sosem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Halibut - 3/4 kg filetów (może być łosoś)
-
Ciasto
Mąka pszenna - szklankaOliwa - 1/2 szklanki (może być olej sojowy)Piwo jasne - 1/2 szklankiBrązowy cukier demerara - 2 łyżki
-
Sos
Cebula - 1 duża lub 2 małeOcet winny - 2 łyżkiSos sojowy - 2 łyżkiMąka ziemniaczana - łyżkaImbir - 1 cm kawałekNatka pietruszki - łyżka posiekanejSól - wedle uznaniaOlej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób sos: cebulę posiekaj, wrzuć do rondla. Dodaj imbir (łyżeczkę) starty na tarce o małych oczkach, sól i cukier, dobrze wymieszaj. Następnie wlej ocet i sos sojowy, gotuj parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym, mieszając, wlej do rondla. Zagotuj i pozostaw na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki.
Filety pokrój na 5 lub 6 mniej więcej równych porcji, opłucz je, osusz, oprósz solą i odstaw.
Z mąki pszennej, piwa i oleju przygotuj ciasto o konsystencji naleśnikowego (najłatwiej zrobić to mikserem). Przykryj je i wstaw na pół godziny do lodówki. Potem wymieszaj i przelej do salaterki. Kolejno zanurzaj w cieście kawałki ryby i smaż je z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełóż na półmisek i polej gorącym sosem.
Część sosu podaj osobno. Posyp rybę natką i od razu podawaj z dodatkiem ryżu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory