Ryż buddy
Ryż buddy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Mleko kokosowe - 1.5 szklanki niesłodzonego, zmiksowanego z taką samą ilością wodyRyż biały - 3 szklankiOlej rzepakowy - 2 łyżkiImbir - kawałek 5 cmSól - łyżeczkaLiść laurowy - 1Sos sojowy - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Opłucz ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę (po ostatnim płukaniu powinna być czysta). Przełóż na sitko i pozwól, aby odciekł z wody. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Dodaj obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, podgrzewaj minutę, aż zacznie mocno pachnieć. Dodaj osączony ryż, smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj sól, listek laurowy, mleko kokosowe i sos sojowy, zagotuj.Gotuj 5 minut bez pokrywki, stale mieszając. Zmniejsz ogień do minimum, garnek z ryżem przykryj i gotuj jeszcze 20 minut.
2 / 2
Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Następnie odkryj i zamieszaj ryż widelcem, aby go spulchnić. Podawaj na gorąco.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory