Ryż z bobem i koperkiem
Ryż z bobem i koperkiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bób - 1/2 kgRyż arborio - 200 gBulion warzywny - 1 lCzosnek - 2 ząbkiSok cytrynowy - z 1/2 owocuCukier - spora szczyptaKoperek - pęczekMasło - 2 łyżkiOliwa - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Bób gotujemy i wyłuskujemy. Podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, dodajemy ryż, znowu mieszamy, wlewamy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż ryż go wchłonie, potem następną chochlę, i tak dalej, aż ryż będzie prawie al dente.
2 / 2
Dodajemy bób, mieszamy, dodajemy ostatnią chochlę wywaru, mieszamy, dodajemy posiekany koperek, mieszamy, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Po dwóch minutach podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory